Spacemakers x Absent Chronicles

De nieuwe groep Spacemakers x Absent Chronicles is van start!

The Art of Listening

In de afgelopen decennia zijn we in rap tempo natuurlijke geluiden gaan vervangen en gaan aanvullen met geluiden die voor ons een functie hebben. Fluitende vogels bij zonsopgang zijn er nog steeds, maar de gemiddelde persoon vertrouwt nu liever op een wekker. Voor alle artificiële geluiden die zijn ontworpen vanuit commercieel belang, zoals piepjes bij de zelfscan-kassa of het koffiezetapparaat, ontwikkelen we nieuwe instincten. Deze geluiden hebben nut; ze bevestigen ons dat iets werkt en kunnen ons gedrag beïnvloeden. Onbewust wordt onze beleving van de wereld gevuld met artificieel geluid.

Maar wat als we al deze gemaakte geluiden schrappen en weer opnieuw opbouwen vanuit stilte? Kunnen we een toekomst vormgeven waarin we geluid op een speelse manier benaderen, zonder commercieel belang? Welke geluiden zou jij dan gebruiken? En met welke bedoeling, als we de doeleinden voor commercie en gemak achterwege kunnen laten? Hoe ervaren we de wereld dan? En welke nieuwe instincten ontwikkelen we daarmee?

Absent Chronicles

Danny de Vlugt produceert onder de naam Absent Chronicles elektronische muziek en treedt hiermee op in binnen- en buitenland. Zo stond hij onlangs in de Melkweg tijdens Amsterdam Dance Event. In 2021 tekende Danny een wereldwijde publishing deal, waardoor hij tegenwoordig naast zijn eigen project ook voor andere internationale artiesten schrijft en produceert. Daarnaast ontwerpt en creëert Danny audiovisuele werken en installaties. Hierin staan maatschappelijke vraagstukken en interactie centraal. Zo exposeerde hij onlangs in het Van Gogh Museum met de installatie “Thicker Than Water”, waarin onderzocht werd wat de balans tussen natuur & technologie is en hoe wij mensen ons hiertoe verhouden. Bezoekers liepen langs een tafel bedekt met kunstplanten en glazen schalen gevuld met water. Het aanraken van het water zorgde er vervolgens voor dat de tafel elektronische klanken produceerde. Ondanks dat ieder werk van Danny een thema heeft, is het uitgangspunt altijd dat de bezoeker interactie met het werk heeft en op basis hiervan zelf bepaalt wat het werk voor deze persoon betekent.

Spacemakers

Spacemakers is een programma van STRP Onderwijs. Het daagt jongeren uit om te denken en boven hun eigen verwachting uit te stijgen. De jongeren werken in Eindhoven samen met een kunstenaar en samen geven zij hun eigen artistieke project vorm.

Spacemakers richt zich op jongeren tussen de 16 en 25 jaar. Gedurende een aantal maanden zijn zij zowel STRP maker, organisator, programmeur en producent. De kunstenaar inspireert de groep en kiest met hen uit wat zij precies gaan doen binnen het jaarthema van STRP. Samen werken ze toe naar een kunstproject waarin een publiek wordt meegenomen in hun gedachtes en ideeën rond het thema met bijvoorbeeld een kunstinstallatie, filmvertoning of workshop.

Activiteiten

TWIST onderwijsbijeenkomst STRP Festival 2023

   Meet up
14 apr

Updates

Toekomstvaardigheid

1 feb 2023

STRP in Kunstzone #06

10 nov 2022

Interview met Sanne en Sietske

14 jul 2022

Kennisbijeenkomst 2022

8 apr 2022

Spacemakers wordt ondersteund door Fonds 21 en Fonds voor Cultuurparticipatie.