TWIST tijdens STRP Festival 2024

Professionals 12 apr 2024

Van creatieve partner tot generieke soep: biedt AI ons een wereld van mogelijkheden of een standaardisering in het creatieve onderwijs?
Programma over onderwijs, technologie en creativiteit in samenwerking met SETUP.

Biedt kunstmatige intelligentie een oneindige bron van creativiteit? Of stevenen we af op een homogene beeldtaal, waarin AI onze creativiteit categoriseert en standaardiseert tot een generatieve generieke soep? Ontdek – of doorbreek – de normatieve grenzen van AI in creatief design met dit programma voor onderwijsprofessionals. Deze editie wordt een samenwerking tussen STRP, SintLucas en het platform SETUP, dat bekendstaat om zijn multidisciplinaire benadering van kunst, technologie en ethiek.

Tijdens het programma onderzoeken we de rol van AI als creatieve partner. Met systemen zoals ChatGPT en Stable Diffusion is creativiteit toegankelijker dan ooit, maar leidt dit tot echte vernieuwing? In de kunsten wordt naaktmodel tekenen gezien als een essentiële oefening in kijken en interpreteren. Met AI-beeldgeneratoren lijkt deze oefening nu binnen handbereik, maar het vereist een andere aanpak. Communicatie met deze tools vraagt om duidelijkheid, precisie en dwingt ons om op een andere manier te observeren. Door middel van ‘naaktprompten’ leren we over de werking en grenzen van AI en hoe mens en machine creatief kunnen samenwerken. We reflecteren tevens op de normativiteit die in deze systemen verscholen zit en proberen samen de impact ervan op creativiteit en onderwijs te begrijpen.

De middag bestaat uit diverse programmaonderdelen, zoals presentaties, hands-on-experimenten en het uitbreiden van je netwerk binnen het onderwijs en de culturele sector. We nodigen onderwijsmakers, kunst- en cultuur professionals, evenals docenten uit om deel te nemen aan dit programma. Na afloop ga je naar huis met nieuwe perspectieven en inspiratie om deze inzichten toe te passen in je eigen praktijk met studenten en collega’s.

Spacemakers x TWIST is een programma van STRP Onderwijs en SintLucas in co-creatie met SETUP. Mede mogelijk gemaakt door Fonds voor Cultuurparticipatie en Fonds 21.

Over SETUP
Stichting SETUP is een medialab in Utrecht, opgericht in 2010. Hier onderzoeken kunstenaars en experts vanuit verschillende disciplines de alledaagse toekomst van technologie. Ze richten zich niet op verre sci-fi-toekomstdromen, maar op de real-life maatschappelijke impact die technologie op onze samenleving heeft. Dat doen ze door artistiek ontwerpend onderzoek. SETUP maakt nieuwe interventies, beelden en vocabulaire waarmee abstracte technologische ontwikkelingen tastbaar en invoelbaar worden. Zo kunnen meer mensen meedenken en praten over digitale emancipatie en wat het betekent om mens te zijn in een technologische samenleving. Met deze verhalen wordt ook het debat opgezocht: SETUP publiceert regelmatig in landelijke media, agendeert nieuwe vraagstukken en probeert ook politiek een blijvende verandering te realiseren.

Extra informatie

Voor wie
Onderwijs-, kunst & cultuurprofessionals zoals (vak)docenten, coördinatoren, educatief medewerkers, beleidsmakers en studenten die na hun studie aan de slag gaan met jongeren, leren of het onderwijs van opleidingen zoals docent (beeldende kunst en vormgeving) en kunst & cultuur (wetenschappen).
Datum en tijd
Vrijdag 12 april 14.00-18.00
Location
Microstad: Professor Doctor Dorgelolaan 2, 5611 BA Eindhoven
Kosten
€ 25 voor professionals en € 10 euro voor studenten, inclusief consumpties
Tip
Gebruik eventueel je professionaliseringsbudget om deel te nemen!

Deze website maakt gebruik van cookies om je ervaring te verbeteren. Privacy voorwaarden.